In gesprek met..

Bestuurslid en Penningmeester Toon Koppens 

Toon is een bezige bij binnen en buiten de Bromfietsclub. Thuis een trotse opa van 2 kleinkinderen, waar zijn vrouw Mien en hij graag oppassen, wat is te zien aan het vrolijk gekleurd speelgoed her en der. En buitenshuis ook voor de club meehelpt bij diverse activiteiten waar nodig is. Bij deze activiteiten zal men Toon’s naam kunnen linken zoals de boekhouding, soms volgauto rijden samen met zijn vrouw Mien, invallen met een rit uitzetten, en leent zelfs zijn zwarte Solexen, zijn blauwe Zundapp CS 50 en een aantal testapparatuur uit aan de tentoonstelling van Streekmuseum de Locht in Melderslo. 

Iemand die zo begaan is met de club, kan het haast niet anders zijn dat hij de club vanaf de kinderschoenen heeft meehelpen opbouwen, en dat is ook zo. Laten we eerst even terug gaan in de tijd, waar Toon in 1952 in Deurne als oudste, van later 7 broers en zussen, werd geboren.Zijn ouders hadden toen der tijd geen autorijbewijs en moesten veel vervoer op de bromfiets doen.

Toen Toon 13 jaar werd, kreeg hij een niet lopende Sparta, die hij na wat gesleutel toch aan de praat kreeg. Zijn vader was onder de indruk van zijn sleuteltalent, maar had wel de voorwaarde dat hij tot zijn 16de niet de openbare weg op mocht met z’n bromfiets. Toon wilde verder in de techniek en ging naar de LTS om in eerste instantie automonteur te worden. Na school ging hij werken bij Motorhuis Helmond om daar van 1969 tot 1975 aan bromfietsen te sleutelen cq verkopen.

Zijn vader werd in 1971 Abraham en Toon kon met zijn verdiende geld, samen met een broer, bijleggen aan een spiksplinternieuwe blauwe Zundapp CS 50 (Ja, die nu in het Streekmuseum staat, maar hierover later meer). In 1975 werd de helmplicht ingevoerd en de verkoop van bromfietsen stagneerde waardoor Toon werd ontslagen. Hij heeft even gezocht in de autobranche, maar dit grovere werk lag hem niet. Tot hij in 1976 vernam dat er in Helenaveen een bromfietsmonteur gezocht werd en de dag na de sollicitatie kon hij er meteen aan de slag tot 2007 j.l.

In deze periode leerde hij Mien uit de Melderse kennen, trouwden en gingen in Horst een gezin stichten van 2 kinderen. 1986 was voor de fam. Koppens een tragisch jaar waarin Toon’s vader overleed en een uur voordat hij stierf, kregen Toon zijn horloge en kettingklok, en zijn broer de Zundapp toebedeeld. Aangezien de bromfiets een aantal roestplekken had, werd er een restauratiepoging gedaan en door een aantal jaren van drukte, verwaterde het project en wachtte een naderend einde bij oud ijzer.

Toon bood aan om dit klusproject over te kopen en de bromfiets werd helemaal in zijn originele nieuwstaat terug gebracht. Een juweeltje die de komende drie jaren onbereden bleef, totdat Piet Kusters met zijn Kreidler bij Toon de motivatie aanwakkerde om toch eens samen een toertje te maken. Dat toertje werden er twee en drie en al snel sloten zich o.a. Wim van den Broek, Jac Jansen e.a. erbij aan en het ontstane Horster groepje reed een jaar lang geregeld ritjes toen een Melders groepje en zij zich in 2001 samenvoegden; de kinderschoenen die precies pasten naar ’t Brummerke van nu.

De Zundapp van vader Koppens, daar is Toon nog steeds heel zuinig op en staat nu naast de Solexen te pronken in de showvitrine van Streekmuseum de Locht. Maar waar rijd Toon nu dan op? Dat is de koningsblauwe Yamaha 50 op de foto, waar hij vele ritten met plezier op rijd. Een eenvoudige bromfiets, waar weinig onderhoud aan is en gewoon betrouwbaar doet waarvoor hij gemaakt is.

Op de vraag wat hij van de club vind, kan hij beamen dat er een positieve sfeer is, gezellig om s’morgen en na afloop van een rit bij ’t Tunneke samen iets te drinken en bij te kletsen. Een groot pluspunt is de organisatie van de feestavond, hoe iedereen samenwerkt en de leuke ideeen die worden aangedragen.