In gesprek met..

Rob Deenen

Met deze “ in gesprek met ” zijn we beland in Venlo, vlakbij de rustig stromende Maas.

Aangekomen bij een knus en recentelijk geheel gerenoveerd huisje uit 1953 met glas-in-lood ramen, laat clublid Rob Deenen me met een stralende lach binnen. Na kennismaking met zijn gastvrije vrouw Sylvia en het maken van de foto, installeren we ons aan de eettafel met een kop verse koffie.

Trots vertellen ze dat dit huisje Sylvia’s ouderlijk huis is en ze het door de jaren heen hebben omgetoverd tot hun paleisje vol mooie herinneringen (met nameaan Sylvia’s moeder die hier 63 jaar heeft gewoond).

Herinneringen die de 58 jarige Rob, geboren in Tegelen, ook vele heeft dankzij zijn liefde voor de oldtimer bromfietsen en motoren. Die interesse voor voertuigtechniek ontstond bij hem al vroeg in zijn jeugd, omdat van huis uit met name zijn vader en diens kameraad ‘Ome Sjaak van de Wegenwacht’ uit Lomm zich in hun vrije tijd vaak bezig hielden met het sleutelen aan auto’s en motoren. Mede hierdoor stak Rob er destijds als jochie al veel van op.

In 1978 overleed vader Deenen toen Rob nog maar 14 jaar was. Ondanks het verdriet ging Rob de daarop volgende jaren met de in zijn jeugd opgedane kennis zelf sleutelen voor de bromfietsrijders uit de buurt die hem in de kelder van moeders Venlose flat wisten te vinden. Ook toen waren de benodigde “snelle”onderdelen soms lastig verkrijgbaar, maar daar had Rob zijn “leveranciers” voor. In die tijd rolden er bromfietsen uit de kelder die, zoals hij zelf grinnikend zegt ‘leepe wie de Hölle’.

De inmiddels 16 jarige Rob vond dat, na het kopen van zijn eerste bromfiets (een Cyrus made in Venlo), het best allemaal een beetje pittiger en sneller kon. Niet lang daarna schafte hij zich stiekem, zonder dat moeder het wist, een Honda CB 350 four motorfiets aan. Toen moeder daar echter achter kwam, moest hij de Honda binnen een week verkopen en mocht hij pas weer gaan motorrijden als hij zijn motorrijbewijs had gehaald. Die 2 lange jaren wachten kropen voorbij, maar op zijn 18 e behaalde Rob zijn motor- en autorijbewijs. De bromfiets werd op een zijspoor gezet en de motor en auto namen de dagelijkse vervoerstaken over.

Tot een aantal jaren geleden toen Rob op Marktplaats enkele advertenties van onder andere Kreidlers voorbij zag komen. Zo begon er toch weer een vlammetje in zijn jeugdherinneringen aan te wakkeren en daarop besloot hij weer een klassieke bromfiets te kopen. Via clublid Arno kwam hij in contact met Wim Gubbels. Bij het eerste de beste bezoek bij Wim zag Rob een prachtige blauwe Zündapp staan uit 1974 met handschakeling. De Zündapp werd gekocht en niet lang daarna kochten Rob en zijn zoon Nils (die inmiddels ook met het motor-en bromfietsvirus “besmet” is) bij Wim een prachtige rode Kreidler Florett uit 1968 (zie foto). Als Rob gaat touren wordt hij meestal vergezeld door zijn collega Ton die zich op een Kreidler uit 1971 verplaatst (een van de “ex-brommers” van Rob).

Op de vraag wat Rob van de club vind, kan hij alleen maar enthousiast anwoorden: ”De gezamelikke leefde veur brommers, de leuke club-leeje en de toer-ritte. Auk ut beejeinkomme beej “ut Tunneke” en ut koffieleute mit de leeje is altiëd gezellig! Gewoën lekker dörps (uuteraard in de meist positieve zin van het waord).

Ik haop dan auk det dees gezellige club nog huuel lang meug blieve bestaon!!