Dagrit vaderdag 16 juni 2024.

Zondagmorgen 16 juni 2024, het is bewolkt, maar we gaan rijden vandaag, de hele dag! We komen om 10 uur bij elkaar, zoals altijd bij ’t Tunneke in Melderslo. We zijn op tijd en hebben nog tijd voor een kopje koffie. Twintig liefhebbers hebben hun brommer in keurige “Le Mans opstelling” voor het clubhuis staan. Hay en Frank hebben de dagrit uitgezet en hopen dat we gaan genieten. We zijn met 20 rijders. Maurice heeft – zoals altijd – Pippi bij zich. De volgwagen staat klaar.

Onder ons clubmotto “samen uit samen thuis” geeft Frans het startsein. Niet iedereen heeft het fluitje gehoord, maar dan – na enige aansporing – worden de jassen toch dichtgeritst, de helmen opgezet en de brommers gestart. Hay gaat op zijn Zündapp voorop en laat de stoet rustig aan op gang komen. Vanaf het Tunneke gaat het over de St. Odastraat richting Horst en van daaraf kriskras door Hegelsom, Sevenum en Kronenberg. We rijden het Paardensportcentrum De Peelbergen voorbij, op het moment dat er een flinke bui naar beneden komt. De eerste bromfiets verlaat de groep en even later volgt een tweede, terug naar huis da’s duidelijk.

In Evertsoord stoppen we bij een picnicplek om gauw onze regenpakken aan te trekken. We nemen de tijd en even later zijn we alweer op weg, uiteraard via wat landelijke ommetjes, richting Helenaveen. Daar stoppen we bij de tennisbanen voor de eerste korte pauze. De koffie wordt op de aanhangwagen van de volgwagen gezet en iedereen warmt zich even op. Er wordt druk gepraat over wat het weer ons gaat brengen, maar we zijn hoopvol. We gaan verder.

We zitten nog maar net op de openbare weg of zoon Sibering staat met pech. De gaskabel gebroken. De bromfiets wordt geladen en later in Beringe – tijdens de lange middagpauze – geruild tegen een andere brommer. Zo gaat dat, geweldig.

Vanaf Helenaveen, rijden we de A67 over, richting Neerkant. Het zonnetje doet alweer zijn ding. We doen Meijel aan en belanden via Grashoek in Beringe. Het eethuis in het centrum is ingeseind en we worden vlot en vriendelijk bediend. Prima geregeld. Ondanks dat iedereen wat te eten en te drinken heeft, m.a.w. de mond vol heeft, wordt er volop gepraat en veel gelachen.

Na de pauze, rijden we via de Vliegert naar Sevenum en Hegelsom, steeds over wegen dwars door het veld. Mooi hoor. Dan is er even overleg tussen de leider Hay en Frans. Het besluit is dat we de dagrit inkorten vanwege de weersverwachtingen. We rijden met z’n allen de kortste weg naar het Tunneke in Melderslo. Onderweg daar naar toe, besluiten veel rijders, om direct door naar huis te rijden. Een vijftal brommers eindigt de rit bij het clubhuis. De kilometerteller staat dan op 66, toch heel wat minder dan de geplande 90. De afsluitende traktatie in het Tunneke maakt veel goed.

Ons motto “samen uit samen thuis” wordt vandaag niet gehaald. Iedereen begrijpt de reden, maar toch. De laatsten van ons die naar huis gaan, zijn waarschijnlijk allemaal vóór de volgende flinke bui weer thuis.

Al met al weer een heerlijke en goed verzorgde rit. Allemaal bedankt, in het bijzonder de routeplanners en de bestuurder van de volgwagen. Heel graag tot de volgende rit.

Tekst: Ger Wijnen