Dagrit 21 augustus 2022

Hartje zomer in augustus, waarin deze zondag de traditionele Dagrit werd gereden.

41 rijders verschenen s’morgens, waaronder een aantal gast-rijders, die zich konden verheugen op een prachtige rit in de zon met hier en daar wat lichte sluierbewolking. Nadat de verkeershesjes waren uitgedeeld, het oranje zwaailicht op het dak van Toon Koppens zwarte vw volgauto werd gezet en de belangrijkste aandachtspunten van de route aan de ritbegeleiders werd besproken, blies voorzitter Frans het startsignaal om te vertrekken.

Ditmaal was het de beurt aan Groep Maasbree, die vooraf een gevarieerde route verhard met een beetje onverhard had uitgezet, met als vertste punt Montfort. Maar zover was het nog niet, eerst reed men in een lange colonne Melderslo uit om over Noordersloot naar Vinkepas en daar de A67 over te steken, linksaf en over Rooth, Dubbroek en naar de Bong te gaan.

Voor deze rit, kwam Evenementenfotograaf Stefan Engels, ons fotograferen en al snel zagen we hem ijverig met zijn camera aan de slag. Bij de beek, bleef Mien van den Goor door miscommunicatie met haar speciaal voor onze koffiepauze gebakken wafels, staan.

We naderden Kessel en hier maakten we langs de kant van de weg de eerste korte pauze. De benen waren goed gestrekt en gingen door het centrum van Kessel naar het Veer. Hier moesten we even wachten om over te steken. Stefan was inmiddels al aan de overkant, maar aan de Kesselse kant ontdekte een andere fotograaf, Lars Berkvens onze groep oldtimer bromfietsen en hij begon ook enthousiast te fotograferen.

Het Veer bracht ons naar de overkant en we namen afscheid van Lars. We reden rechtdoor naar Beesel en ook hier stopten we even, maar nu voor koffie of thee, zonder wafels.. Na wat geapp over en weer, sprak men af dat Mien na afloop gezellig naar het clublokaal kwam om de wafels daar dan uit te kunnen delen. De lege koffiebekers werden opgeruimd, de waterketel in de kofferbak van de volgauto gezet en ging de groep weer verder.Tussen het mooiste groen van Swalmen, reden we de tunnel onder de A73 door en al zigzaggend kwamen we in het rustige Asenray terecht via Herkenbosch en St. Odiliënberg, ook prachtige dorpen, kwawen we terecht in Montfort, waar we bij Cafetaria Mofert o.a. een frietje met mayo en een koel blikje fris nuttigden.

Na het hardwerkend personeel van Cafetaria Mofert bedankt te hebben voor de culinaire service, vertrokken we naar Maasbracht om in de schaduw van de koeltorens van de Clauscentrale, de A2 brug onderdoor en over de ventweg, de brug over te steken naar Wessem. Tot nu toe geen pechvogels, tot de Maasbrug naar Panheel. Hier vielen een Kreidler Florett uit leed aan een plots benzine-lek en een Zundapp zd 40 met een geknapte gaskabel.

Toon, geassisteerd door zijn vrouw, brachten de twee uitvallers naar een reparatieadres. De rest van de groep die netjes stond te wachten, kreeg doorgegeven dat men verder kon rijden en dat deden zij door naar Heel te gaan en van daaruit binnendoor naar Baexem. Bovenlangs Heythuysen gingen zij naar Heide en vanaf Heibloem één recht lang stuk wat uitkwam in Panningen.

Voorbij Grashoek ging men rechts om een glimp in de verte van Toverland op te vangen en via Kronenberg over Ulfterhoek duurde het niet lang meer om bij het clublokaal ’t Tunneke aan te schuiven voor een koud pilsje en.. alsnog een lekkere wafel van Mien.

We willen Mien, groep Maasbree, ritbegeleiders, echtpaar Koppens van de volgauto, Fotografen Stefan Engels en Lars Berkvens, en Cafetaria Mofert bedanken voor deze mooie Dagrit.


Tekst: Bianca van den Goor