Dagrit 16-6-2019

 

Voor deze zonnige zondag stond de Dagrit gepland. Deze werd geruild met de Dagrit van Augustus, dus aan Jack, Peter, en Bert & Roos de eer om ons te verrassen met een lange rit van ca. 120 km, met Hay & Roos zelf in de Volgauto. Ook al was het zonnig met hier en daar wat plukjes bewolking, er stond een lichte bries die ervoor zorgde dat de windjack toch wel nodig was.

Deze ochtend verzamelden zich 34 rijders bij Café ’t Tunneke, waar nog een kop koffie werd genuttigd, de laatste nieuwtjes werden gewisseld en helaas voor één brommerrijder, die pech kreeg vlak voor aanvang van de rit en weer richting huiswaarts moest, startte de rit met 33 rijders.

Uitgezwaaid door enkele toeschouwers, reden we rustig richting Broekhuizenvorst en bogen af naar het noorden, Blitterswijck. Via de lange brug bij Wanssum staken we de Maas over en dmv een scherpe linkse bocht, reden we onder de voet van de brug door en toerden we een heel stuk langs de met zon beschenen lichtspel van de Maas, langs Park De Maasduinen, richting Wellerlooi. De rit-uitzetters hadden iets buitenlands in petto, want we staken de Duitse grens over naar Twisteden! Op een rustplek bij Traberpark Den Heyberg, hielden we de eerste korte pauze.

Er werd genoten van o.a. koffie en een lekkere plak cake die Hay en Roos op de aanhangwagen hadden uitgestald. Voor vertrek, had voorzitter Frans een informatieve mededeling, dat er in Duitsland op de grote doorgaande wegen, brommers 2 aan 2/zij aan zij gereden dient te worden. Op smallere binnenweggetjes gewoon achter elkaar zoals we dat in Nederland gewend zijn.

Onze rit vervolgt, is deze goede raad keurig opgevolgd en al snel was de groep eraan gewend. Via Wemb doorkruisten we een stuk mooie ongerepte natuur naar Winnekendonk, waar er nog een korte pauze gehouden werd in de schaduw van een loods. Hierna toerden we verder naar het zuiden, langs nog meer duitse landerijen en bebossingen via Wetten naar Veert. Peter leidde ons hierna naar Walbeck, waar hij ons trots de Steprather Muehle (molen) liet zien waar hij jarenlang menig uurtje met plezier vertoeft en hij verzorgde zelfs de koffie en thee voor iedereen. Waarvoor wederom Vielen Dank. Onder bewondering van de Walbeckse bewoners, trok onze groep door het centrum naar het kleine dorpje Pont. Hier bogen we weer af richting zuiden en stopten op de parkeerplaats van Landcafe Holzmichel in Straelen/Herongen, om daar van de duitse delicatessen te genieten. Al snel brachten de kellnerinnen borden vol frietjes, aardappelkroketten, schnitzels, duitse fricandelen en glazen met oa. heerlijk koele pils en fris. Ook de ruime salade-bar met een varia aan rauwkost kon niet aan de duitse culinaire gastvrijheid ontbreken.

De magen gevuld en de kelen weer gesmeerd, vatte we onze brommersturen weer bij de handgrepen en gingen nog even een stukje naar Broekhuysen iets in het noorden om nog even in Duitsland te blijven. Toen was het moment toch daar om de grens weer over te gaan en langs Hasselderheide het Veer naar Grubbenvorst op gegaan. Door het mooie weer zaten ook hier in Grubbenvorst de terrassen vol en wij met ons drieendertigen, gaven ook hun een mooi schouwspel van oldtimer brommers in het voorbij gaan. Via de Meerlosebaan en de Losbaan, belandde we al snel weer terug bij ons clublokaal in Melderslo.

Roos, Jack, Peter, Bert, Hay en ritbegeleiders, hartelijk dank voor deze mooie buitenlandse rit, waarin we culinair en van het duitse grenslandschap hebben mogen genieten!

 

Verslag: Bianca van den Goor