In gesprek met.. 

Jo Joosten 

Bij zijn woning in het buitengebied van Maasbree aangekomen, parkeer ik mijn auto naast Jo’s rode auto, voor een paar grote rode garagedeuren. Eerst werd bij het laatste daglicht een van zijn 4 bromfietsen gekozen om deze bijgevoegde foto te maken; een rode Kreidler Florett RM uit 1972 De bromfiets weer terug gezet, gaan we zijn grotendeels zelf verbouwde vooroorlogse boerderij binnen, nemen we plaats aan de keukentafel en om te beginnen drinken we een lekker kopje koffie uit een rood koffiezetapparaat.

Het In Gesprek Met Jo kon beginnen.

Jo is geboren op 1 april 1955 (Serieus geen grap) en getogen in deze woning, en 38 jaar geleden in het huwelijksbootje stapte met zijn vrouw Ine. Samen hebben zij 5 kinderen; 2 dochters en 3 zonen, en ook 2 kleinkinderen. Jo is een handige duizendpoot in sleutelen, die al vanaf ongeveer z’n twaalfde interesse kreeg in crossmotors en bromfietsen. Tot zijn 16de is hij naar de Tuinbouwschool geweest, maar wilde eigenlijk verder in Techniek. 

 In zijn loopbaan heeft hij tuinbouw en techniek weten te combineren door in 1979 voor zichzelf te beginnen in de Asperge en Prei teelt, met ernaast in loondienst bij een boomkwekerij en daarna begon hij zijn eigen boomkwekerij met in loondienst bij een transportbedrijf als vrachtwagenchauffeur en daarna 10 jaar als concierge op een Basisschool tot 4 jaar geleden.

In zijn rood shirt verteld hij geamuseerd over zijn allereerste bromfiets; een Berini M21, die de toen 12 jarige Jo kreeg voor zijn Plechtige Communie. Op deze dag zag hij er tiptop uit in zijn mooie nieuwe kostuum met een sjiek horloge erbij. Het bleek dat de Berini weigerde te starten en de Communiegasten waren Jo en de Berini een paar uurtjes uit het oog verloren, tot de bromfiets plots weer lopend als een klokje boven water kwam… met Jo in zijn toen niet meer zo nette Communiekostuum, die nu compleet onder de olie en smeervlekken zat.. maar de Berini liep wel weer! Hierna schafte Jo, ook samen met zijn broer, een Sparta met 2 versnellingen aan. Deze liep na wat gesleutel wat pittiger over de cross-akkers en hierna kwam een DKW, daarna Batavus, en Victoria bromfietsen. Toen Jo 16 werd, wist hij met een grijns te herinneren, kocht hij voor 50 gulden een Zundapp 510 Combinette uit 1961. Deze heeft hij maar 6 maanden gehad, totdat deze onvrijwillig eigendom werd van het Rijk, want (grijns word beetje breder) er zat weinig origineels meer aan. Tot zijn 20ste heeft hij een 63er Kreidler gereden en is toen maar auto gaan rijden, “want’, zo vertelt hij veelbetekenend, ‘als je auto rijd kun je geen bier drinken en met de brommer wel”.

In deze tussentijd, tot zijn 38ste jaar heeft Jo veelal in de Motorcross gezeten. Begon met een CZ met een 175 motor, toen een JAWA 250cc en 350cc, Mico, Voliers, en reed wedstrijden met 15 motoren in totaal van o.a. KTM, Kramer, Suzuki en 4 Honda’s. Mede in deze jaren heeft Jo enorm veel sleutel-ervaring opgedaan. 7 jaar later behaalde hij het Motorrijbewijs om ook op de weg te kunnen rijden en schafte een Yamaha 400cc, daarna een 750cc, toen een Honda en daarna zijn huidige motor, wederom een Yamaha, maar hier rijd hij niet veel meer op.

Via een oud collega, Piet Kusters, kocht Jo in 2008 weer een Kreidler Florett, een rode met handversnellingen. (U als lezer, zult nu wel doorhebben dat Jo’s lievelingskleur rood is). De handversnelling beviel Jo niet zo, en heeft erna deze huidige rode Kreidler Florett RM uit 1972 (foto) met voetversnelling aangeschaft. Toen kwam er een tweede bromfiets bij: een Kreidler LF uit 1978, deze keer geen rode maar een groene. Omdat Jo steeds meer gelegenheid kreeg om zijn hobby uit te breiden, kwam vorig jaar bromfiets nummer 3; een Kreidler Florett uit 1968 erbij, een antraciet grijze. Vorige week kwam er geen Kreidler in de groeiende collectie, maar een blauwe 67er Zundapp 517-05 om er niet alleen qua kleur maar ook qua variatie in merk bromfiets te kunnen rijden. Jo is nu bezig deze Zundapp op te knappen qua frame en motorblok en hier draait hij zijn hand niet voor om, want hij heeft inmiddels ruim voldoende sleutel-ervaring zichzelf aangeleerd en ook van andere mede-hobbyisten en via internet vind hij ook de weg om bij te leren over o.a. de Techniek van de Oldtimer bromfiets. En op de bromfiets rijden, doet Jo nog steeds graag en is sinds 2008 een meerijdend lid die ook eens per jaar meehelpt een Dagrit uit te zetten samen met Groep Maasbree. Andere hobby’s van Jo zijn aan oude tractoren sleutelen, (ja, de tractoren die ik zag staan zijn rood) en hij bezoekt o.a. ook graag tractorbeurzen en markten om aan onderdelen te komen. Verder is hij nu zo’n 25 jaar lid van een fotoclub in Panningen en fotograferen is, door de corona, voor hem op een lager pitje gezet.